Loading

Tur / Telting og hytter

Telting og hytter

Tur i marka

Fiske- og telttur velegnet for barnefamilier

Enkelt og godt alternativ for barnefamilier. Overnatting i telt / lavo som du selv må bringe med, men også som en dagstur.
Mange fine plasser hele veien om du ikke ønsker hele turen. Gode fiskemuligheter. Sluk, spinner, mark og flue.
Kaster du ut en markklyse når ungene legger seg, har du steikefisk til frokost.
Husk bålforbudet. Ta med kokeapparat eller primus.
Bruker du engangsgrill? Ta den også med hjem etter bruk. Det er mer enn nok vann til å slukke og kjøle ned denne!
Husk å rydde leiren ved avreise. Ingen skal kunne se at du har vært der.
Husk: Klarer du å bære varer inn, klarer du å bære tomgods og søppel ut igjen!

Dette er også et godt utgangspunkt for sykkel- fottur videre gjennom Nordmarka.
https://www.ut.no/tur/2.6206/

Østmarka, Oslo – Lyseren

En flott helgetur som starter i Oppsal og ender i Nord-Vestre hjørnet av Lyseren.
Ruta er pakket med variasjoner i løyper som gir friheten til å velge akkurat den ruta du ønsker.
Vi valgte den som var kjappest da vi kun hadde to dager å gå på, vil dog anbefale å sjekke ut Skålsjøen, Mosjøen og Børtervanna for flotte camps og nydelige vann.
https://www.ut.no/tur/2.23181/


Til skjulte kilder og tjern langs Godbekken

Naturvernforbundet i Oslo og Akershus

Alle går fra Sognsvann til Ullevålseter. Langs veien. Og så veien tilbake. Helg etter helg. Eier de ikke fantasi? Når en av Markas flotteste eventyrskoger kan ta bort ¾ av veistrekningen og erstatte den med de nydeligste og mykeste mosestier gjennom storskog og innom idyller som selv de innfødte ikke vet om? Bli med på et sidesprang, da vel!

La oss anta at du har tatt deg inn til Ullevålseter, spist din bolle og drukket din toddy. Du skal hjem. Begynn som du pleier, ned langs bilveien og inn på lysløypa mot Sognsvann. Rundt første sving ser du Åklungen et stykke foran, men her tar en sti til venstre. Velg den! Men ikke blåmerka, men den umerka som tar til høyre igjen, bare 30 meter fra veien. Da er du på sporet av noe som skal bli finere og finere. Først parallelt med lysløypa ned til sørenden av vannet, der vi møter en ny blåsti, men obs! obs! Hold til venstre på en umerka sti med en gang, og følg den 150 meter før du tar til høyre inn i mosemattenes verden. Tydelig sti fører deg sørover i eventyrlig skog og til det enda mer eventyrlige skogrommet der Godbekken krysses. Bruk tid. Nyt! På skrå sørover, opp på Høgås-ryggen, der vi møter en stor, mye brukt sti som vi følger 300 meter sørover, før vi tar av en mindre sti vinkelrett til venstre, ned en kneik til idylliske Øvre Blanksjø. Paradisisk rasteplass. Ble du ikke bergtatt ved Godbekken, blir du trollbundet her!

Hjemturen på sti sørover i storskogen, fram til stikryss ved en liten bekk (tørr midtsommers), og derfra til høyre opp på stor-stien vi fulgte tidligere. Denne bringer oss ned gjennom furuskog (uvanlig i Nordmarka!) til den gamle kjerreveien mellom Ullevålseter og Sognsvann, som vi følger 100 meter, før vi igjen tar den smale sti ned til høyre, gjennom lysåpen, variert skog, variert terreng og ned til lysløypa ved Sognsvann.

Etter dette er det vår antakelse at du ikke tar grusveien til fots i hele sin lengde igjen.
https://www.ut.no/tur/2.9358/

Til ville Svartdalen og milde Spinneren

Naturvernforbundet i Oslo og Akershus

Bli med til fredet eventyrskog i Østmarka. Vei og blåmerket sti fra Skullerudstua mot Østmarkskapellet. Ta av sørover Rundvannsås og følg en av de mest særpregede stiene i Marka ned mot Sølvdobla. Nordøstover til veiens ende, derfra blåmerket sti mot Smørholet. Halvveis mellom veien og Smørholdet går det en flott, umerka sti opp på ryggen av Spinneren, med gammel, åpen furuskog, myrer og spennende søkk. På toppen er det varde og en flott bauta. Følg stien videre sørover til kraftledningen, videre på stien under ledningen østover forbi blåmerka sti til enden av skogsbilvei. Fortsett nordover på østsiden av Torsmosan til ny blåmerka sti. På nordsiden av myra finner du inngangen til Svartdalen.

Her møter du Østmarka på sitt beste. En vill kløft med høye berg på begge sider, grovvokst skog, fløyelsmyke mosetepper og dåmen av store skoger. I hellinga ned mot sør-Elvåga er det fine rasteplasser, det samme er det på odden som stikker ut sørfra i vannet, der noen av Østmarkas største furuer nå har fått en fredet plett.

Hjem igjen: Samme vei, men med et helt annet inntrykk av skog og landskap.
https://www.ut.no/tur/2.9357/

Til uteliggerhytta i Grefsenkollen

Naturvernforbundet i Oslo og Akershus

Fra bussholdeplassen Lofthus går det blåmerket stil til Trollvannsstua. Stien krysser Grefsenklaivas to nedfarter, før den går rett inn i den flotteste eventyrskog. Ca 300 meter inn i skogen går en liten, umerket sti opp bratta til venstre. Uteliggerhytta ligger under en berghammer ca 150 meter ovenfor blåstien. Få med dere den andre «veien» inn til hytta, den starter på baksiden av hytta og går på en flott hylle i terrenget, tilbake mot Grefsenkleiva. Bruk deretter tiden til å utforske åsen mellom slalombakkene og på østsiden av Trollvann.

Fra parkeringsplassen ved Trollvannsstua krysser vi Trollvannskleiva nederst og holder på høyresiden (vestsiden) av Trollvann, langs flott, gammel umerket sti i gammel storskog. Ved enden av vannet holder vi opp blåmerket sti til høyre, etter 200 meter kommer vi over toppen og fortsetter bratt nedover «Juvet». Blåstien tar til høyre i bunnen av bratta, og vi følger denne ca 200 meter til vi kommer til skillet mellom grov gammel granskog og litt åpnere furuskog. Da har vi stien opp til uteliggerhytta på høyre hånd – se avsnittet over.

Kort tur med store opplevelser for liten og stor!
https://www.ut.no/tur/2.9356/

Til fredet eventyrskog rundt Lusevasan i Lillomarka

Naturvernforbundet i Oslo og Akershus
Vår i skogen! Fuglesang nesten hele døgnet. Rislende vårbekker. Frisk skog. Ut – vi må ut!
Og heldige er vi: Fra drabantbyen og rett ut i flotte skauen. T-banen til Grorud, og noen hundremetre fra senteret i retning Romsås, og vi er på blåstien som bringer oss opp til eventyrskogen og den flotte utsikten på Ravnkollen. Hvis byrådets forslag om å bygge ned denne perlen er bekjempet etter at dette ble skrevet, kan du virkelig glede deg over det som er Oslos særpreg nummer én: Nærheten til naturen – og sjelden så fin som her. Lett å skjønne Romsåsfolkets kamp for skogen sin.Vi legger veien om Røverkollen naturreservat som er nærmeste nabo til Romsåsbebyggelsen. Kalkrikebergarter gir en helt spesiell vegetasjon, selv om fjellet mange steder er helt bart. Stort er det ikke, med vanlig gange e du gjennom på 10 minutter, men det anbefales ikke – bruk øynene! Nærmere toppen kommer vi til bronsealderrøysene på Røverkollen. Lett å skjønne ønsket om et siste hvilested her, med vid utsikt over Oslodalen.Lia ned mot Steinbruvann får vi ta seinere, vi drar oss nordover til ett av de ferskere verneområdene, Slattumsrøa, og det lille idylliske vannet Lusevasan. Store søylehaller på østsiden, mer sjiktet og variert på vestsiden, og gammel naqturskog langs bekken ned til Romstjern. Vi tar oss tid til en runde rundt vannet, innom den spennende kløfta som går rett nordover fra vannet, før vi begir oss sørvestover og inn på blåstien igjen.Nå er veien kort og grei: Via hyttebebyggelsen på Dalbekk og til Lilloseter. Og hjem igjen? Bruk fantasien, snakk med kjentfolk og følg pilene! Blåmerkede stier i alle retninger.
https://www.ut.no/tur/2.9355/

Skauleis på ski til Rughaug

Naturvernforbundet i Oslo og Akershus

Ringkollen er skiparadiset i dårlige vintre. Høyt over havet, litt inn i innlandet og vanligvis store nedbørsmengder vinterstid. Og i dårlige vintre gjør det også saken enklere at Skiforeningen kjører skibusser hit opp.

Turen vi anbefaler deg går dels i løyper, dels utenfor. Ta derfor med deg brede ski med gode bindinger. På kald tørrsnø utenfor løypene er de gamle treskiene helt suverene, og du kommer lett i prat med folk som beundrer utstyret(!).

Fra den store parkeringsplassen følger vi hovedløypa over Kolltjern til Femputtmyrene. Vi er allerede inne i eventyrskogen, og kan glede oss over den på den neste sløyfen. Østover i løypekrysset, opp en kneik til Svarttjerna, to perler som bør oppleves både sommer og vinter. Fra det store (søndre) Svartjernet begir vi oss den løypefrie skogen i vold. Hold sør-sørøst opp ryggen mot Rughaug (681 moh.), der du får en flott utsikt sørover mot Oppkuven og mot Pershusfjell og fjerne åser i nordøst. Er ikke vinden for slem, er dette stedet for dagens rast.

Fra Rughaug tar vi ned på myrene på nordsiden og holder høyden vestover, gjennom variert skog med åpne furumyrer og storskog i liene. Hvis føret ikke er for tungt, er det vel verdt å gå litt på kryss og tvers i dette flotte terrenget.. Går vi langt nok mot vest treffer vi på hovedløypa fra Borgersetra mot Ringkollen, og følger denne i godt driv tilbake til Rinkollen (ja, de sprekeste kan jo legge seg etter de andre fra skibussen, i jaget mot byen. Husk hodelykt!).
https://www.ut.no/tur/2.9351/

Leave a Reply

Translate »
Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?

Create an Account!


Username
Want to Login?

Forgot Password?